Myofasciale en Neuromusculaire Therapie

Deze therapieën worden gebruikt om uw klacht zo goed mogelijk te kunnen behandelen, hiervoor gebruik ik de volgende technieken: Dry Needling, Triggerpoint Therapie, Massage therapie (fascia release) en als onderzoeksmethode: Neurokinetische therapie (NKT). Deze technieken werken uitstekend voor diverse lichamelijke problemen zoals: Nek -en rugklachten, hoofdpijn (migraine), RSI, tennis/golf elleboog…enz. Lees onder verder!

Neurokinetische Therapie

Neurokinetische Therapie (NKT) is een onderzoeks- en behandelwijze die zich richt op de oorzaak van de dysfunctionele beweging/coördinatie, namelijk het motor control centrum (MCC) in het cerebellum.
In NKT gebruiken we manuele spiertesten om te onderzoeken of een spier, individueel of samen met andere spieren, goed geactiveerd is. Hiermee kunnen we compensatiestrategieën identificeren en bepalen of ze veroorzaakt zijn door inhibitie van overwerkte dan wel onderwerkte spieren of door dysfuncties in de kinetische keten. Het oplossen van deze inhibitie kan de klachten van de patiënt oplossen en het functioneren verbeteren.
Door een blessure, overbelasting en/of verkeerde houdingen ontstaan vaak problemen in het motor control centrum. Zonder deze stoornissen te behandelen is de kans op recidief groot. Wanneer een spier niet goed functioneert en zwak scoort op de spiertest wordt het MCC toegankelijk voor leren. Het NKT-protocol programmeert in feite de dysfunctionele programma's die opgeslagen zijn in het MCC opnieuw. Op deze manier kun je de oorzaak van de klacht behandelen en niet alleen de symptomen. 

Neuromusculaire Therapie

Triggerpoints zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. We noemen dit ook wel spierknopen. Door prikkeling van de spier op deze triggerpoints met manuele of dry needling technieken zal vrijwel direct ontspanning in de spier optreden.
Wanneer kan Triggerpoint en Massage Therapie u helpen? Wanneer u een van de onderstaande klachten bij u zelf herkent, kan deze therapie uitkomst bieden.
Op fysiek niveau:
• gespannen spieren met pijn en bewegingsbeperking
• chronische vermoeidheid
• herstel na een zware training
• spierkrampen... enz.
Op mentaal niveau:
• stress
• moeite hebben met ontspanning
• depressie
• hyperventilatie.

Dry Needling

Dry needling wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling. Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen; de triggerpoints. Door prikkeling van de spier met dunne acupunctuurnaalden kunnen die verhardingen in spieren effectief en snel worden ontspannen.
Is Dry needling veilig? De aangedane spier wordt aangeprikt met een dun acupunctuurnaaldje, deze procedure is veilig als de regels in acht worden gehouden. Zo moet je in het borstgebied en boven de schouders de naald schuin houden, zodat je niet tussen de ribben door prikt. Deze veilige toepassing methodes heb ik uitgebreid geleerd van Jan Pattyn (zeer ervaren docent myofasciale therapie) en pas ik al een aantal jaren toe. Wel kan er heel soms een blauw plekje ontstaan en is er direct tot een aantal uren een gevoel van spierpijn die na een dag en ten hoogste een aantal dagen in zijn geheel is verdwenen.
Voorbeelden om met dry needling te behandelen zijn:
• Nek en hoofdpijn
• Rugklachten
• Schouderklachten
• Tennis en Golf elleboog
• RSI
• En andere lichamelijke klachten